>>>sebelum tu , serba sedikit pasal cincau ni :
- daun cincau ni blei didapati di kedai herba/ubat cina.. harga 1/2 kilo lbih kurang RM8-RM10 cmtu laa .. 1/2 kilo blei hasilkan dlm 40 bekas size 250ml . ;))
- daun cincau ni kene basuh bersih2 dlu .. sbb ianya berpasir ..
- waktu 'critical' tu kne jge n lihat btul2 .. spaye cincau tu menjadi !
okeiii ~ jum mulakan pembelajaran kite ;)
STEP 1
Bahan-bahan :
½ kg daun cincau
22 liter air
150 gm air abu / sodium silikat
22 liter air
150 gm air abu / sodium silikat
Cara-cara :
1. Daun cincau dibersihkan terlebih dahulu dan direndam dengan 22 liter air semalaman bersama 150 gm air abu / sodium silikat .
2. Rebus selama 2-3 jam atau separuh dari air rendaman . Pastu, blei laa ditapis utk dapatkan airnya .. :)
STEP 2
Bahan-bahan :
4 liter air rebusan cincau
200 gm tepung jagung+400 ml air [ bancuh rata ]
200 gm tepung jagung+400 ml air [ bancuh rata ]
Cara-cara :
1. 4 liter air rebusan cincau dipanaskan hingga mendidih . [ xperlu kacau. biarkan je smpai menggelegak ]
2. Masukkan campur tepung jagung dan air dan kacau hingga pekat . [ time ni kne jge btul2 .. sbb ni waktu 'critical' .. :) ]
a. Kacau lagi hingga bancuhan cair semula sehingga berwarna hitam dan berkilat .
b. Padamkan api .
c. Masukkan kedalam bekas
Resepi : Pn. Hajah Ainon Bt. Mat Pilus
Pembantu Pertanian
Pusat Pembangunan Pertanian Maras
Pembantu Pertanian
Pusat Pembangunan Pertanian Maras
No comments:
Post a Comment