Friday, April 6, 2012

Jom belajar wat cincau :D

>>>sebelum tu , serba sedikit pasal cincau ni :
  • daun cincau ni blei didapati di kedai herba/ubat cina.. harga 1/2 kilo lbih kurang RM8-RM10 cmtu laa .. 1/2 kilo blei hasilkan dlm 40 bekas size 250ml . ;))
  • daun cincau ni kene basuh bersih2 dlu .. sbb ianya berpasir ..
  • waktu 'critical' tu kne jge n lihat btul2 .. spaye cincau tu menjadi ! 

okeiii ~ jum mulakan pembelajaran kite ;)


STEP 1
Bahan-bahan :

½ kg daun cincau
22 liter air
150 gm air abu / sodium silikat

Cara-cara :

1.       Daun cincau dibersihkan terlebih dahulu dan direndam dengan 22 liter air semalaman bersama 150 gm air abu / sodium silikat .
2.       Rebus selama 2-3 jam atau separuh dari air rendaman . Pastu, blei laa ditapis utk dapatkan airnya .. :)

STEP 2
Bahan-bahan :

4 liter air rebusan cincau
200 gm tepung jagung+400 ml air [ bancuh rata ]

Cara-cara :

1.       4 liter air rebusan cincau dipanaskan hingga mendidih . [ xperlu kacau. biarkan je smpai menggelegak ]
2.       Masukkan campur  tepung jagung dan air dan kacau hingga pekat . [ time ni kne jge btul2 .. sbb ni waktu 'critical' .. :) ]
a.       Kacau lagi hingga bancuhan cair semula sehingga berwarna hitam dan berkilat .
b.      Padamkan api .
c.       Masukkan kedalam bekas

hasilnye camni laa :



Resepi : Pn. Hajah Ainon Bt. Mat Pilus
Pembantu Pertanian
Pusat Pembangunan Pertanian Maras

No comments:

Post a Comment